NEA


Ημερομηνία: 8/6/2015
Τίτλος: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο SMMSO 2015
Περιγραφή: Το Σάββατο, 6 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Στοχαστικών (πιθανοθεωρητικών) Μοντέλων Λειτουργιών Παραγωγής και Υπηρεσιών (10th Conference on Stochastic Models of Manufacturing and Service Operations – SMMSO 2015) που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ξενία του Βόλου στις 1-6 Ιουνίου 2015. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Τομέα Οργάνωσης Παραγωγής και Βιομηχανικής Διοίκησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Γιώργος Λυμπερόπουλος. Ο ιστότοπος του συνεδρίου είναι http://www.mie.uth.gr/smmso2015.html.

Το συνέδριο SMMSO 2015 ήταν το δέκατο σε μια σειρά επιτυχημένων συνεδρίων που διεξάγονται ανά διετία από το 1997 στην Ευρώπη. Τα συνέδρια ξεκίνησαν στην Ελλάδα (1997, 1999, 2001, 2003, 2005) και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες (Ολλανδία, 2007, Ιταλία, 2009, Τουρκία 2011, και Γερμανία, 2013). Ο σκοπός των συνεδρίων αυτών είναι να βοηθήσουν στην διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων αιχμής γύρω από την ανάπτυξη και ανάλυση ποσοτικών μοντέλων για τον σχεδιασμό, συντονισμό και έλεγχο λειτουργιών (operations) σε συστήματα βιομηχανικής παραγωγής και υπηρεσιών που υπόκεινται σε απρόβλεπτες μεταβολές και διακοπές που μπορεί να επιφέρουν συμφόρηση, ελλείψεις, προβλήματα ποιότητας, ακυρώσεις παραγγελιών, κ.λ.π, που μπορεί να βλάψουν σημαντικά την απόδοση των συστημάτων. Πληροφορίες για τα προηγούμενα συνέδρια SMMSO υπάρχουν στον ιστότοπο http://smmso.org/.

Φέτος, το συνέδριο επέστεψε στην Ελλάδα με ένα πλούσιο πρόγραμμα που γεφύρωνε τη θεμελιώδη έρευνα με τις πρακτικές εφαρμογές. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν συμπεριλάμβαναν πρωτότυπα μοντέλα και μεθόδους για την ανάλυση συστημάτων παραγωγής και συστημάτων και δικτύων ουρών αναμονής, τον έλεγχο αποθεμάτων, την μελέτη της στρατηγικής συμπεριφοράς πελατών σε συστήματα υπηρεσιών, τη διεπαφή της παραγωγικότητας και ποιότητας, και την προσομοίωση και βελτιστοποίηση συστημάτων. Οι εφαρμογές που παρουσιάσθηκαν ήταν στις περιοχές της βιομηχανικής παραγωγής, διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων, διακίνησης υλικών, μεταφοράς εμπορευμάτων, ανακύκλωσης, μεταξύ άλλων.

Προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Δρ. J. George Shanthikumar, πρώην Καθηγητής του Τμήματος Industrial Engineering and Operations Research του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, που σήμερα κατέχει την έδρα Richard E. Dauch Chair in Manufacturing and Operations Management, στο Krannert School of Management, του Πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ. Συνολικά παρουσιάσθηκαν 37 εργασίες από καθηγητές και διδακτορικούς φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών MIT και των Πανεπιστημίων Wisconsin και Μασαχουσέτης στο Amherst, των ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων Μιλάνου, Καρλσρούης, Δρέσδης και Eindhoven, των ευρωπαϊκών Πανεπιστήμιων Τορίνου, Κολωνίας, Αννόβερου, Mannheim, Leuven, και Limerick, των τουρκικών Πανεπιστήμιων Koç και Yaşar, του Πολυτεχνείου Nanyang της Σιγκαπουρης, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σανγκάης. Αρκετά σημαντική ήταν και η παρουσία ελληνικών ιδρυμάτων, που εκπροσωπήθηκαν με συμμετοχές και παρουσιάσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αιγαίου, ΑΠΘ, ΟΠΑ, και τα πολυτεχνεία ΕΜΠ και Κρήτης. Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 60 σύνεδροι, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα συνέδρια SMMSO έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην δημιουργία μιας δραστήριας και παραγωγικής κοινότητας επιστημόνων που αναπτύσσουν και αναλύουν ποσοτικά μοντέλα λειτουργιών συστημάτων βιομηχανικής παραγωγής και υπηρεσιών και εφαρμόζουν τα μοντέλα αυτά για να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα. Στην αρχή του συνεδρίου απονεμήθηκαν βραβεία στον προσκεκλημένο ομιλητή Δρα. George Shanthikumar για την συνολική ερευνητική συνεισφορά του στη θεματική περιοχή του συνεδρίου, καθώς και στον Δρα. Χρυσολέοντα Παπαδόπουλο, Καθηγητή του ΑΠΘ, ιδρυτή των συνεδρίων SMMSO, για την εξαιρετική συνεισφορά του στην ανάπτυξη της επιστημονικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του συνεδρίου, οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στην πόλη του Βόλου και στο Πήλιο, (Μακρινίτσα, Πορταριά, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Αη Γιάννη, Καλά Νερά, κ.α.) όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την μοναδική φύση και αρχιτεκτονική του τόπου και να γευθούν την τοπική κουζίνα. Κατά γενική ομολογία, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το συνέδριο SMMSO 2015 υποστηρίχθηκε γενναιόδωρα από χρηματικές χορηγίες των εταιριών και οργανισμών Ε.Ι. Παπαδοπούλου Α.Ε. (μπισκότα), Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.E., Chemix. Α.Ε., Ελαστικές Ενώσεις Α.Ε., Παν/μιο Θεσσαλίας, και EURO (σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Εταιριών Επιχειρησιακής Έρευνας). Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προσέφερε εκδρομή με το Τραινάκι του Πηλίου στους συνέδρους, ο διεθνής εκδοτικός οίκος Springer δώρισε τις τσάντες του συνεδρίου, ενώ οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν δωρεάν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στα Μουσεία Πλινθοκεραμοποιίας Ν&Σ Τσαλαπάτα και Ελιάς (Άνω Γατζέα). Τα πρακτικά του συνεδρίου εκδόθηκαν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας ενώ στους συνέδρους διανεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα από το Βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας.

 

Link1: ιστότοπος συνεδρίου SMMSO 2015
Link2: Επιλεγμένες φωτογραφίες από το συνέδριο SMMSO 2015
Photo1:
Photo2:
Photo3:

Επιστροφή